úterý 9. srpna 2011

Plochý vakuový kolektor

Vakuové kolektory mají více typů, jedním z typů, které jsou poměrně velmi oblíbené jsou nízkotlakové vakuové ploché kolektory.
Nízkotlakový vakuový kolektor je odolný proti tlaku, jde o jakousi vanu vyrobenou z velmi dobré a vysoce kvalitní oceli. Plochý vakuový kolektor musí být vyroben z těch nejkvalitnějších materiálů. Existuje obrovské množství výrobců solarních vakuových kolektorů a vždycky je nejlepším řešením si vybrat ty nejkvalitnější výrobce, i když je takový výrobek samozřejmě dražší. Je to právě kvůli tomu, že vakuové kolektory jsou velmi namáhané. Celý rok jsou venku na přímém slunečním záření, dochází k velkým změnám teplot a podobně. To je samozřejmě pro tyto kolektory velice náročné. Nějaké levné čínské modely se vůbec nevyplatí kupovat, protože se velice rychle porouchají a vy tak proděláte velké množství peněz. Vakuové kolektory, stejně jako jiné kolektory jsou prostě něco, na čem nemůžete šetřit. To by bylo velmi hloupé!
Plochý vakuový kolektor je uzavřen pod vrstvou silného kvalitního skla, které je propojenos ocelovou vanou tepelně extrémně odolným těsněním. Jestli se trochu vyznáte ve fyzice, pak jistě chápete, že v takovém prostředí, kdy je uvnitř vakuum je sklo extrémně namáhané, protože na něj působí obrovská síla atmosférického tlaku. Tato věc je samozřejmě velmi dobře vyřešena tím, že je v tomto kolektoru velké množství prvků, které sklo drží, jsou pružné a sklo tak nepukne. Velice zajímavé je, že tento kolektor není vakuový hned od začátku výroby. Vlastně je to tak, že tento vakuový kolektor je po celou dobu výroby a přapravy k zákazníkovi nevakuový. Až potom, co je kolektor umístěn na určité místo, je z něj odsán vzduch a tak se stane vakuovým. Proč je vlastně použito vakuování? No to je samozřejmě velmi jednoduché, jako vždycky jde o fyziku. Vakuum je nevodivé, proto samozřejmě taky nevede teplo. Tím pádem se všechno vytvořené teplo dostává tam kam má, tedy do nějaké nádrže, nějaého zásobníku, odkud my ho pak využijeme. To je skutečně naprosto skvělé, protože je to velmi účinný a superlevný způsob získávání tepla.

Žádné komentáře:

Okomentovat