úterý 9. srpna 2011

Kdy se vakouvé kolektory příliš nevyplatí a jaké mají nevýhody?


Pokud chcete skutečně kvalitní trubicový vakuový kolektor, budete potřebovat velké množství peněz. To je jedna z velkých nevýhod tohot systému, bohužel není ani zdaleka tou jedinou. Řada lidí si myslí, že vakuové kolektory jsou úplně nejlepší a ideální řešení, je však nutné vědět, kdy je nepoužívat a kdy naopak ano.

Vakuový kolektor trubicového typu má extrémně malé tepelné ztráty. To je také důvod, proč jste si ho kupovali. NO jsou s tím, ale taky problémy. Takový trubicový kolektor totiž v případě, že zapadne sněhem bude mít veliké problémy. Vlastně ani nebude pod větší vrstvou sněhu fungovat a protože se nezehřívá, tak z něch sníh jenom tak rychle neodtaje.

Může se stát, že se do kolektoru dostane vzduch, pak můžete bohužel některé typy prakticky vyhodit a přijdete o velké množství investovaných finančních prostředků.

Nikdy nepoužívejte vakuové solární kolektory na ohřev vody v bazénu, na to se hodí úplně jiné typy, které jsou navíc mnohem levnější.

Pokud potřebujete jenom běžně ohřívat vodu. Jsou místa na světě, kde se to hodí velmi, to však skutečně není případ ČR, v takovém případě jsou jiné systémy, kterou jsou cenově mnohem více atraktivní a také mnohem více efektivní.

Žádné komentáře:

Okomentovat