úterý 9. srpna 2011

Kdy je vhodné použít vakuové kolektory?


Vakuové kolektory, zvláště ty, které jsou trubicové, jsou v poslední době velmi populární a můžeme se s nimi a především s nabídkou na jejich prodej a montáže setkat stále častěji. Vakuové kolektory mají jistě velké množství výhod, je však stále nutné myslet na to, že tyto kolektory nejsou rozhodně vhodné za všech okolností. Je to zvláštní, že něktěří lidí, díky velmi špatné informovanosti jsou schopni je použít třeba na ohřev vody v bazenu. Nedělám si legraci, i s takovým případem jsem se už setkal. To je ale skutečně už extrémní případ. V tomto článku, který jsem pro vás dnes připravil se blíže seznámíme s tím, kdy je vhodné solární vakuové trubicové kolektory použít.
Vakuové kolektory velmi elegantním způsobem řeší jeden ze základních problémů ohřevu vody, nebo vlastně celkově získávání tepla ze slunce. Jde o to, že pokud potřebujete získat teplo ze slunce tak první stupeň tohoto procesu není vůbec žádný problém. Něco ohřát pomocí slunce ja naprosto primitivní, problém je ale v tom, žwe takto získané teplo se zase velice rychle ztrácí do okolí. Jak to ale vyřešit? Řešení je samozřejmě izolace, jenomže izolaci nemůžete použít ani zdaleka všude. Existuje obrovské množství metod jak izolovat tu část solárních kolektorů, na kterou nedopadá slunce a tak ji nepotřebujete k ohřevu. Jenomže co ta druhá část? Ja to udělat, abyste něco odizolovali a ještě tím stejným prostorem mohlo procházet sluneční záření? To je skutečně problém. Jak už asi chápete, řešením je tady vakuum. Vakuum je prostředí, kterým mohou dokonale procházet sluneční paprsky, ale přitom nevodí teplo a samozřejmě v něm neproudí vzduch. To je ideální řešení, které nalézáme u vakuových kolektorů a to jak u těch, které jsou trubicové tak ploché. Tm se zabrání ztrátám tepla především konvekcí, tedy prouděním vzduchu.
Tento kolektor je tedy skutečně skoro dokonale izolovaný a je možné jej tak zahřívat až na velmi vysoké teploty bez velkých ztrát. Jde o to, že samotné dosažení vysoké teploty není s tímto typem kolektoru problém.
Proč nejsou na všech střechách vakuové kolektory, když je to tak výhodné? No to je dobrá otázka, jednu z odpovědí je samozřejmě jak už je to obvyklé, cena. Je to kvůli jedné poměrně jednoduché věci. Pokud chcete někde udržovat vakuum, musíte mít nějaký velmi odolný materiál, jenže tento materiál zase musí propouštět světlo. Jak už jistě velmi dobře chápete, tímto materiálem, který se u vakuových kolektorů používá není nic jiného, než sklo. TO je ale problém a to hodně velký, když někde vytvoříte absolutní vakuum, bude díky extrémní váze naší atmosféry na takový povrch působit šíleně obrovská síla, na jeden centimetr čtvereční jedno kilo, to se nezdá moc, ale je to strašně moc. Když máte potom plchý vakuový panel o velikosti v metrech, velice rychle se dostanete na čísla, která se pohybují v tunách. Tento problém se řeší právě metodou trubek, které mají schopnost tento tlak mnohem lépe snášet.

Vakuové kolektory se vyplatí všude tam, kde potřebujete dosahovat vysokých teplot. Jsou tedy naprosto ideální pro vytápění u těch systémů, kde je potřebné dosahovat vysokých teplot.

Jsou ideální pro ohřev vody v oblastech, kde jsou skutečně velmi nízké teploty. to je obrovská výhoda těchto kolektorů, protože naprosto skvěle fungují i v zimě. Problém nastává jenom při padaní sněhu, který z nich moc rychle netaje, právě kvůli tomu, že mají tyto kolektory tak nízké tepelné ztráty a nezahřívají své okolí.

Žádné komentáře:

Okomentovat